Nederland

   
Home Nieuws Contact Producten Engineering Downloads Over Hakron-Terwa
Hakron Engineering

Online catalogus

sandwich t-slot tss ankerrail hijslus schroefhuls anker geluid deuvel prefab golfanker ponswapening deuvelstrippen

Catalogus download
Hakron-Terwa prefab-beton oplossingen catalogusprojecten | Sternike RUG Groningen 13

Hakron geeft advies en levert producten aan vele projecten van verschillende omvang en complexiteit. Van een aantal in het oog springende projecten waarbij Hakron betrokken is of is geweest treft u via de onderstaande links een projectbeschrijving aan.

Sternike RUG Groningen

2007-12-12, Marcel van der Wijk

In Groningen, op de campus van de Rijksuniversiteit, realiseert Bouwcombinatie Sternike de nieuwbouw van “Het Centrum voor Levenswetenschappen”.


Introductie

Het futuristisch ogende gebouw bestaat uit twee schuin oplopende bouwdelen die ieder elf bouwlagen tellen. Een brug tussen de vierde en elfde verdieping verbindt de beide gebouwen. Het totale vloeroppervlak bedraagt 40.000 m2. Het hoogste punt is 40 meter. Het gebouw grenst direct aan de borggracht met het daar achterliggende natuurgebied.

 

 

 
 

 

 

Dhr Djoerd Veenstra
Harmonisch geheel met de omgeving

Dhr Djoerd Veenstra, senior projectmanager van Strukton is een vakman met dertig jaar ervaring in de bouw. Hij vertelt over dit project: ” Door de vorm en gebruikte materialen vormt het project een harmonisch geheel met zijn omgeving. Het gebouw rijst uit de grond schuin omhoog en gaat vervolgens weer de grond in."
 

 


Artist Impression Architectenbureau Rudy Uytenhaak CIID / Cees van Giessen
(afb: Architectenburo Rudy Uytenhaak CIID / Cees van Giesen)
Natuurlijke dakbedekking

De dakbedekking is mossedum. Deze natuurlijke bedekking komt terug in de kleurstelling van het gebouw. Ook zal er veel daglicht in het gebouw zijn. Door de vele lichtkoepels ontstaat een heel open structuur. Vanaf elke verdieping heeft men goed zicht naar buiten. De functies van het gebouw omvatten college- en practicumzalen, vergaderruimten, diverse laboratoria en kantoren. Onder het gebouw bevindt zich een fietsenstalling. “
 

 


RE element Hakron Nunspeet bv
Maatoplossing: speciaal RE element.


 Dhr Veenstra gaat verder: “ Er wordt op dit project niet met steigers gewerkt. Alle geveldelen worden met behulp van de kraan geplaatst en van binnenuit vastgezet. Uiteraard met inachtneming van de ARBO normen. Binnen worden de gevelelementen vastgezet aan de kanaalplatenvloer met trekband aanstorting. Deze trekbanden zijn 12 cm breed en voorzien van onder meer vier staven Ř 25.”
En hier komt dan de kracht van Hakron naar voren. Want doordat er geen steigers worden gebruikt moest er een oplossing komen voor de randkisten van de vloeren. Deze kunnen zonder steigers immers lastig weggehaald worden. Een speciaal RE element biedt de oplossing. Een RE element wordt meestal ingezet als randbekisting bij breedplaatvloeren.
 In dit geval echter dus bij de kanaalplaatvloeren met trekband. Het RE element blijft als verloren bekisting achter.Deze speciale RE elementen zijn voorzien van een voet met een breedte van 15 cm, in plaats van de gebruikelijke 7 cm. De hoogte van het RE element kan bij sommige vloeren oplopen tot wel 32 cm. Dat is geen probleem door de goede kwaliteit van het gebruikte staal en het vastzetten met binddraad aan de bovenzijde.
 

 


Sonotube Hakron Nunspeet bv
Nog meer Hakron
Naast de genoemde RE elementen zijn nog vele andere Hakron-producten verwerkt. Zoals onder meer de KOMO gecertificeerde materialen: Comax stekkenbakken, Betonribben en Hunnebedden (betonnen dekkingsafstandhouders). In de kelder is Sonotube Premium Light kolombekisting gebruikt. Naast het arbovriendelijke gebruik en eenvoudig lossen viel nog een voordeel op van de Sonotube: na ontkisten is deze ook nog eens te gebruiken als bescherming van de betonnen kolom.

 Eigen vervoer vandaag
ma     di     wo     do     vr

Beurs agenda

■ geen beurzen gevonden.


Laatste nieuws

H.C. Hybratec multifunctionele 3 in 1 compressieband

Engineering helpt bij keuze Kolomschoenen


Divisies
Hakron - voor beton- en woningbouw
HakronTerwa - prefab-beton oplossingen
Certacon - constructieve ondersteuning
Innofix - montage en afdichtingstechniek