Nederland

   
Home Nieuws Contact Producten Engineering Downloads Over Hakron-Terwa
Hakron Engineering

Online catalogus

sandwich t-slot tss ankerrail hijslus schroefhuls anker geluid deuvel prefab golfanker ponswapening deuvelstrippen

Catalogus download
Hakron-Terwa prefab-beton oplossingen catalogusprojecten | De Kameleon Amsterdam 9

Hakron geeft advies en levert producten aan vele projecten van verschillende omvang en complexiteit. Van een aantal in het oog springende projecten waarbij Hakron betrokken is of is geweest treft u via de onderstaande links een projectbeschrijving aan.

De Kameleon Amsterdam

2009-11-19, Jan van der Wijk

Gefundeerd met FSB-bekisting

Introductie
Midden in de Bijlmer, tegenwoordig Amsterdam Zuidoost genoemd, bouwt aannemer Waal Bouw aan stadsvernieuwingsproject De Kameleon. Het werk bestaat uit 10.000 m2 winkelruimte, vier woontorens met 232 appartementen en is voorzien van 440 parkeerplaatsen. De buitengevel is ontworpen in groenkleurig baksteen. Het gebouw is ontworpen als een naar buiten gekeerd gebouw, uitnodigend om te komen winkelen en wonen. De appartementen zijn in het luxe segment en zullen zorgen voor een verdere upgrade van Amsterdam Zuidoost. In het woongebied is een binnentuin met waterpartij opgenomen op het dak van de parkeergarage.
 
FSB-bekisting
Om de complexe fundering te maken is gekozen voor FSB bekisting. Wij spraken op dit project met Ed Heemskerk, bedrijfsleider van Waal bouw. Hij werkt al sinds 1977 in de bouw, waarvan 15 jaar als bedrijfsleider. Heemskerk vertelt: “Wij hebben onder meer gekozen voor FSB vanwege de vorm. Er is weinig repeterend, er zijn veel verschillende soorten funderingsbalken. Dit bekistingsysteem is toegepast bij de poeren (ESB) en funderingsbalken. Bij de liftputten, pompputten en trafoputten is alleen de buitenkant gemaakt met FSB bekisting.
 
 
ESB-bekisting
Bij de poeren is ESB bekisting toegepast. ESB is gebaseerd op hetzelfde principe als de FSB bekisting. Het is speciaal voor poeren en wordt op specificatie compleet vooraf op maat gemaakt

Dhr. Heemskerk: “Er zijn drie grote kraanpoeren gestort met een afmeting van 10 x 10 meter en een hoogte van 1,60 meter. De standaardhoogte van ESB bekisting is maximaal 1,25 meter, speciaal voor dit project zijn 2 delen samengevoegd zodat een hoogte van 1,60 meter werd bereikt. Door de bekisting af te steunen op de zware wapening en al een gedeelte aan te vullen was het mogelijk hogere ESB bekisting toe te passen.
 
Dhr. Heemskerk is tevreden met de FSB-bekisting. Hij noemt enkele voordelen: Het is een bouwpakket op maat. Er is geen kraan nodig voor de bekisting en goedkoper dan de meeste andere systemen. Afwijkingen kunnen gemakkelijk worden meegenomen en het is licht van gewicht. Ontkisten is niet nodig en er zijn minder kosten voor afvoer restafval. We gaan FSB bekisting dan ook op meerdere projecten toepassen. Op dit moment wordt al weer een project uitgewerkt.”

Het volledige artikel lezen over dit mooie project?
Download hier de Hakroniek 2009 winter-editie.

Meer weten over FSB/ESB bekisting?
Klik hier voor de contactgegevens van onze technisch adviseurs!
 Eigen vervoer vandaag
ma     di     wo     do     vr

Beurs agenda

■ geen beurzen gevonden.


Laatste nieuws

Engineering helpt bij keuze Kolomschoenen

Klantervaring Kolomschoenen HT


Divisies
Hakron - voor beton- en woningbouw
HakronTerwa - prefab-beton oplossingen
Certacon - constructieve ondersteuning
Innofix - montage en afdichtingstechniek